Világjegy

Személyes véleményem a nagyvilágról. Plusz néha egy-két fotó...

Friss topikok

  • bandito: Node ki vizelt oda? :) (2008.11.24. 09:04) Győr
  • Zaychick: Ő a hatodik elem :-) (2008.11.23. 18:19) Dexter

Linkblog

TV halott

2013.07.18. 11:26 KorbenDallas

A televíziózás a mai formájában halott. Isten (vagy akármi/akárki) nyugosztalja.

Előrebocsátom, hogy nincs semmi közöm a szakmához, nem ismerem belülről a piacot. Egyszerű - na jó, nem egyszerű, inkább poweruser szintű - fogyasztóként probálnék rávilágítani pár dologra.
Nem végeztem felmérést vagy piackutatást, hanem a saját meglátásomat ill. az ismerősi kör véleményét leszűrve írtam az alábbiakat.

Bevezetésként egy kis demagógia:

a) a HDTV sugárzás Európában mindjárt 10 éves (2004. jan. 1), de HD adások még mindig "prémiumnak" minősülnek
b) az EDGE (mobil adatkapcsolat) bevezetése is kb 10 éve történt, na most ha ezt prémium szolgáltatásként probálná eladni a telco, akkor már égnének a székházak.

Szerintem nem mondok újdonságot azzal, hogy a mai világban a vásárlóerő szempontjából kimelt korcsoport nem ér rá TV előtt ülni. Ha mégis a TV elé jut, akkor azt szeretné a készüléken nézni, amihez éppen kedve van.
Igen tudom, van erre is hivatalos megoldás, de a szolgáltató által adott, fevételre is alkalmas set-top box általában zajos, túl nagy vagy más baja van. És ha elfelejtem felvenni a műsort, akkor coki.

Per pillanat azt lehet nézni, amit a szolgáltató felvesz a listájára. Azért nincs a T-Home kínálatában DigiSport, mert nem bír a két cég megegyezni. Mindegy, leszoktam a foci BL nézéséről is.
Pár hete külföldön (Horvátország) nyaraltam és szerettem volna megnézni a silverstone-i F1 nagydíjat, volt műholdvevő, gondoltam csak van egy csatorna, amin adják. Tévedtem. 1100 (ezeregyszáz) csatornából 900 arab illetőségű volt, a maradék európai, de teljesen nézhetetlen adások. Volt RAI Sport, de az F1 közvetítése alatt nem volt jel (gondolom csak külön előfizetéssel volt fogható).

Alapvetően az is egy elhibázott lépés volt, hogy az előfizetői hurkokat átengedték a szolgáltatóknak (gondolom a Matáv privatizációja során alakult ez így), egyből önkormányzati tulajdonba kellett volna adni esetleg valami spéci vagyonkezelőnek. Aki szolgáltatni akar rajta, annak fizetnie kell bérleti díjat (vagy fordítva, az ingatlantulajdonos fizet - az sem rossz megoldás).
Így az ingatlantulajdonosok/önkormányzat hatásköre lehetne a karbantartás/fejlesztés, ami felelős és értelmes emberek esetében szerintem pozitívum - bár a mai magyar viszonyok közepette nem biztos, hogy ez kivitelezhető, sajnos.

Megoldás(?)

1) Szolgáltatók kezéből ki-/megvenni az előfizetői hurkot
Így nem zárhatják ki egymást a konkurens szolgáltatók az adott területről

2) Előfizetések/jogosultságok fogyasztókhoz kapcsolása
Minden fogyasztó/jogosult kap egy azonosítót/kódot/akármit, amihez köthető az előfizetés/jogosultság. Így bármely készüléken, amely képes megjeleníteni ilyen tartalmat, megadja a saját hozzáférési kódját és egyből nézheti a kedvenc csatornáit.

3) A műsorhoz való hozzáférés módja nem korlátozott
Azaz földfelszínen, műholdon, kábelen, interneten is legyen elérhető a fogyasztó számára engedélyezett tartalom (ha a műsorszorónak van ilyen szolgáltatása persze)

4) Egységes EU-s jogkezelés a műsorszórásra (és az ehhez kacsolodó jogokra: kép/hang/videó/zene stb)
Ha nekem jogom van az m1-en HD minőségben Forma1-et nézni Magyarországon (hiszen én ezt kifizettem), akkor az egész EU területén is (bármely sugárzási formában) legyen!

5) Egységes hardverek/szabványok
A TV-ken már lehet Angry Birdszözni, Facebookozni, a set-top box teljesítménye megegyezik 8-10 évvel ezelőtti PC-vel, a szolgáltatóknál is már van mindenféle marhaság, de azt a rohadt CI kártyát még mindig nem kezelik egységesen a szolgáltatók/hardverek (pl T-Home kártya össze van drótozva T-Home set-top-box-szal).

Egyelőre ennyi :-)

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény tv televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://korbendallas.blog.hu/api/trackback/id/tr795412664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása